Εκδηλώσεις 2013

Ομιλία Σ. Ι. Καργάκου
Θέμα : «Η γλωσσική φύση και η κρίση της εθνικής μας ταυτότητας»

Την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013 και στην κεντρική αίθουσα του Παλαιού Ταχυδρομείου της Πόλης μας, ο «Όμιλος Πειραιώς για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας», πραγματοποίησε μιαν ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση, ενώπιον εκλεκτού ακροατηρίου, με ομιλητή τον έγκριτο φιλόλογο και ιστορικό κ. Σ. Ι. Καργάκο.

Τον φιλοξενούμενο παρουσίασε ο Πρόεδρος του Ομίλου κ. Γ. Παυλίδης, επισημαίνοντας το εύρος και το βάθος των ενδιαφερόντων, των αναζητήσεων και της έρευνάς του. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο ύφος του λόγου του, το πλήθος των παραπομπών του και στο ιδιαίτερα πλούσιο λεξιλόγιό του, όπου συναντά κανείς λέξεις όπως, βατταρισμός, λήρος, καρηβαρία, κάρχαρον, αμητός κ.ά. Ακόμη αποσπάσματα από αναφορές στον Αγ. Ιω. τον Χρυσόστομο, στον Κομφούκιο, στον Μπρεχτ, στον Νεκράσωφ κ.ά. συναντώνται  στα δοκίμιά του. Τέλος, ο κ. Παυλίδης, μίλησε για τη στάση ζωής, το ύφος και το ήθος του ανδρός που, κατά τη διατύπωση του ιδίου, του προσκεκλημένου, «ακολούθησε τήν οδό της Μεγάλης Πολιτικής, πού γι’ αυτόν είναι η Διδασκαλία και τήν οποία προσφέρει ακόμη, τώρα αμισθί».

Τον λόγο έλαβε, ο κ. Σ. Ι. Καργάκος, ο οποίος αφιέρωσε την ομιλία του στην μνήμη του Χρίστου Αδαμόπουλου. Αναπτύσσοντας το θέμα, προέβαλε την αξία της Ελληνικής γλώσσας και την σημασία που έχει η γνώση της. Τα προβλήματα της  παρεχόμενης Παιδείας στους νέους και οι επιπτώσεις τους είναι ήδη ορατές στο λεξιλόγιό τους. Οι σολοικισμοί, οι βαρβαρισμοί και οι ξενόγλωσσες φράσεις μαζί με τη λεξιπενία, οδηγούν σε επικίνδυνες ατραπούς, όχι μόνον την γλώσσα αλλά και την ίδια την εθνική μας υπόσταση.
Η παγκοσμιοποίηση, ως προοπτική υποστηρίζεται άμεσα από την προσπάθεια υποβάθμισης της αξίας μιας Γλώσσας, με εμβέλεια διαχρονική και παγκόσμια. Χαακτηριστική περίπτωση η καταλυτική, σε επίπεδο εντυπώσεων, παρουσία των ξενόγλωσσων επιγραφών σε όλους τους χώρους.
Ο λόγος των πολιτικών, εδώ και αρκετές δεκατίες ήδη, στηρίζεται σε συνθήματα και «ατάκες», χωρίς επιχειρήματα, χωρίς περιεχόμενο. Παράλληλα προτάσεις όπως η καθιέρωση, ως επίσημης, μιας άλλης, ξένης γλώσσας, μόνον  αρνητικές συνέπειες μπορούν να έχουν.
Η πλημμελής διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στο σχολείο, ή και η απουσία της, καθώς και η  εφαρμογή του μονοτονικού συστήματος οδήγησαν σε αδυναμία προσέγγισης και κατανόησης εξαιρετικά σημαντικών κειμένων της Αρχαίας, της γλώσσας του Ευαγγελίου και ακόμη της καθαρεύουσας, με όσα αυτό συνεπάγεται.
Ο κ. Σ. Ι. Καργάκος αναφέρθηκε ακόμη και στην απώλεια της μουσικότητας που δημιουργείται από την ακινησία των τόνων, ενός τόσο σημαντικού χαρακτηριστικού, που διαφοροποιεί τον ήχο της Ελληνικής από άλλες γλώσσες.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις που υπέβαλαν στον ομιλητή οι παρευρισκόμενοι φίλοι.

Την εκδήλωση χαιρέτησε με τη σύντομη παρουσία του στην αρχή ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Β. Μιχαλολιάκος. Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο κ. Ιω. Σπυράκης Πρόεδρος των «Ενεργών Πολιτών», κ. Αγγ. Μπουλιέρη, τ. Πρόεδρος του Ζήνωνος, Β. Δημητρόπουλος και Π. Πλουμίδου, οι κ. Π. Παπαγεωργίου, Τ. Μπούχλας, Ν. Χάρλας, οι κυρίες Δ. Αδαμοπούλου, Λ. Χρόνη, Λαμπράκη, Β. Παπαγεωργίου, Λ. Λιουδάκη, Κ. Κοκκίνου, Πετροπούλου, Σ. Βουλγαροπούλου, Ελ. Χαραμή, Φ. Χάρλα, Σ. Χρυσικοπούλου, Β. Λειβαδίτη, και πολλοί άλλοι.

Παρόντα και τα Μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΔΕΓ Πειραιώς κ.κ. Τ. Μπούτου, Αμ. Λεοντακιανάκου, Α. Ζαρίφης, Ι. Αδαμόπουλος, Ν. Πετρόπουλος και Θ. Καναβάρης.

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση
DSC0279 DSC0290 DSC0298 DSC0308

 

 

Ομιλία και Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Ο.Δ.Ε.Γ. Πειραιώς

        Στις 25 Φεβρουαρίου 2013, ημέρα Δευτέρα πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση για την Κοπή της  Πρωτοχρονιάτικης Πίτας από τον Όμιλο Πειραιώς για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (Ο.Δ.Ε.Γ.). Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μίλησε ο  γνωστός Ποιητής κ. Αντώνης Ζαρίφης, με θέμα «Ορέστης Λάσκος : Ποιητικά πλάνα σε ασπρόμαυρο φόντο».

ProZar-2013-2Η πρόσκλησή μας

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλά εξέχοντα μέλη της Πειραϊκής κοινωνίας και πλήθος Μελων και Φίλων του Ομίλου. Μεταξύ αυτών διακρίναμε τον βουλευτή κ. Παναγιώτη Μελά, την Πρόεδρο του Πειραϊκού Συνδέμου κ. Μαίρη Σορώτου-Τσανάκη, όπου και εφλοξενείτο η εκδήλωση, τον  κ. Μιχάλη Στρουμπούλη Πρόεδρο του Χατζηκυριακείου Ιδρύματος, εκπροσώπους Συλλόγων, την κ. Λίλα Παπαηλιού του Συλλόγου Φίλων Μουσικής, την κ. Κοκκίνου της Εταρίας Γραμμάτων και Τεχνών Κερατσινίου, την κ. Δαμαλά Διευθύντρια του Ιδρύματος Δαμαλά, την κ. Αγγ. Μπουλιέρη τ. Πρόεδρο του Ζήνωνος, τον καθ. κ. Δημ. Λούκα, τον ποιητή κ. Λ. Μαρματσούρη, την φιλόλογο κ. Μ. Καραβά-Γαλάνη, τις κυρίες Δήμ. Αδαμοπούλου και Λ. Χρόνη, τον κ. Τάσο Μπούχλα, τον κ. Γ. Οικονομίδη τον κ. Σπ. Κουσουρή κ.ά.

Περισσότερα για τη Κοπή της Πίτας μας στα :
Κοινωνικά θέματα / Η κοπή της Πίτας μας για το 2013

Ο Πρόεδρος κ. Γ. Παυλίδης υποδεχόμενος τους προσκεκλημένους επισήμανε την απόφαση του Δ.Σ. του Ομίλου για μια διαφορετική εορταστική βραδιά από εκείνες παλαιότερων ετών, λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών που υπάρχουν. Στη συνέχεια ευχαρίστησε την κ. Μ. Σορώτου-Τσανάκη και το Δ. Σ. του Πειρ. Συνδέσμου για την διάθεση της αίθουσας και αναφέρθηκε στον γνωστό ομιλητή, κ Αντ. Ζαρίφη, με ένα σύντομο βιογραφικό και την διαδρομή του στο χώρο των γραμμάτων του Πειραιά.

Με το «Παρίσι», ένα αρκετά γνωστό ποίημα, άρχισε ο Αντ. Ζαρίφης την ομιλία του επιχειρώντας την γνωριμία των καλεσμένων με μιαν άγνωστη πλευρά της καλλιτεχνικής δημιουργίας ενός γνωστού προσώπου, του Ορέστη Λάσκου. Με αφετηρία το δικό του «ταξίδι» στο έργο του, ο Α.Ζ.  προσέφερε την αφή του, ώστε να μπορέσουμε όλοι μας να ψηλαφήσουμε τα χαρακτηριστικότερα ποιήματα του καλλιεργημένου Αρβανίτη από την Ελευσίνα. «ενός πολυταξιδεμένου αριστοκράτη» για τον οποίο σημασία είχε το ταξίδι και όχι ο προορισμός.
Απηχώντας το κλίμα της βραδιάς στην κατάμεστη αίθουσα, παραθέτουμε εδώ μερικά αποσπάσματα από την ομιλία του κ. Α.Ζ.: «… Βλέπετε, ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο Λάσκος αναβάθμιζε την παρλάτα σε ποίημα, χρησιμοποιώντας τον λεκτικό εξοπλισμό του και την αυθεντική ποιητική του κλίση. Φωνές, ήχοι, παρηχήσεις, ανομοιογενείς αρμονίες προσαρμοσμένες στην ιδιότροπη στιχουργική, οργισμένες λέξεις, εκφράσεις νόστου, αυθεντικές εικόνες, εικόνες βιώματα, εικόνες μνήμες, εικόνες φλεγόμενες από ερωτική διάθεση και πάθη και εμπειρίες από τόπους ξωτικούς, το φάσμα του θανάτου, η ελπίδα της αιωνιότητας όλα αυτά παλινδρομούν στα γραφτά του, στο στοχασμό του,  στα τραγούδια του . . . . Οι μικρές συλλογές που κυκλοφόρησε κατά καιρούς ο Λάσκος, . . . εξυπηρέτησαν την ανάγκη του να καταγράψει τις πολυποίκιλες εμπειρίες του και να αποτυπώσει τις διακυμάνσεις του ψυχισμού του, έτσι για να ιχνηλατήσουμε  με τον καλύτερο ποιητικό τρόπο το βιωματικό του περίγραμμα του έρωτα, την περιπλάνηση σε τόπους ξωτικούς, σε κόσμους αισθημάτων, την προσδοκία του, ότι με τη στερνή φυγή του θα ηρεμήσει σε υπερκόσμιες χώρες γαλήνης και αιώνιου φωτός. . .»
Ήταν μια ιδιαίτερη ομιλία, κατάλληλη και για σεμινάριο φιλολόγων, όπως παρατήρησε ακροάτρια. Η ομιλία υποστηρίχθηκε με απαγγελίες των κ. Αθηνάς Ζαρίφη και κ. Θεοδοσίας Δαρμάρου.

Η επιμέλεια της πρόσκλησής μας για την Ομιλία οφείλεται στον ζωγράφο κ. Γ. Αδαμόπουλο.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από το α΄ μέρος της εκδήλωσης με
την Ομιλία του κ. Αντώνη Ζαρίφη.
_DSC0205-2_DSC0168_DSC0182_DSC0170-(2)_DSC0190_DSC0164          _DSC0178   _DSC0162

Σχολιάστε